Hjælp insekterne – giv dem et hotelophold

26 august 2020
Heidi Kirkebække

Visse arter af insekter mangler føde og gode levesteder, og de har brug for vores hjælp for ikke at uddø. Med et insekthotel i din have, kan du hjælpe insekterne til at overleve i vores natur. Insekterne kan søge tilflugt, bo, formere sig og overvintre i hotellet. 

Som udgangspunkt er vild og urørt natur det bedste sted for insekter at leve. Men med et eller flere gode insekthoteller, kan din have også byde på rigtig gode betingelser for de små, trængte dyr. Også selvom haven er velfriseret og alt andet end vild.

Desuden hjælper insekthoteller også de lidt større dyr som fugle og pindsvin, der lever af insekterne og derfor har brug for, at de er her. Og et eller flere gode hoteller gør i øvrigt noget godt for din have, for den har nemlig også brug for insekterne. De er blandt andet med til at bestøve planterne.  

Forskellige insekter vælger forskellige hoteller
Lige som vi mennesker har forskellige præferencer, når vi booker et hotelophold, har insekterne det også. Forskellige insekter har forskellige behov, og det er værd at tage højde for, når man beslutter sig for, hvilket hotel man skal købe og hvor i haven, det skal være.

Hvis man for eksempel ønsker, at der flytter bier ind i haven, kan man med fordel placere et insekthotel et tørt sted hævet fra jorden. Regnorme derimod søger langt hellere tilflugt i hoteller, som står på jorden i mere fugtige omgivelser. 

Drømmer du om at få haven fuld af smukke sommerfugle, skal du gå efter et insekthotel med små hulrum, hvor de kan putte sig. Og så kan det være en god idé at lægge en håndfuld små kviste ind i hotellet. Det er nemlig attraktivt for sommerfugle. 

Se det summer af sol over… Aaaargh…
Selvom insekter på alle mulige måder er nyttige og vigtige, er det ikke sikkert, at du er interesseret i at have dem summende om hovedet, hver gang du opholder dig i din have. De fleste vil gerne have deres frokost i fred for fluer og vil også gerne kunne nyde solen uden hvepsestik til følge. 

Giv ikke op af den grund. Tænk hellere over, hvor den bedste placering er. Du behøver nemlig ikke at have dit insekthotel lige dér, hvor du oftest er. Det kan være en helt udmærket idé for eksempel at finde et egnet sted bagest i haven, hvor du måske ikke opholder dig så ofte.

Flere nyheder