Kontakt et misbrugscenter hvis din pårørende er afhængig af piller

27 december 2020
Astrid Pedersen

Pillemisbrug er ikke noget nyt fænomen, men har alligevel fået en opblomstring i løbet af de seneste år. Dette skyldes ikke mindst opioid skandalen i USA hvor produkter så som Oxycontin og Fentanyl af praktiserende læger nærmest er blevet delt ud som var der tale om Panodil eller Ipren.

De to først nævnte former for smertestillende medicin tilhører en medicin gruppe som kaldes opioider. Denne type medicin er udviklet for at kunne erstatte de tunge opiater – for eksempel morfin – som før i tiden blev brugt i forbindelse med smertelindring, eksempelvis efter operationer eller i forbindelse med traume.

Ideen med opioiderne var at disse skulle være mindre afhængighedsskabende. Dette har dog vist sig ikke at holde vand. Opioiderne emulerer opiaternes effekt, såvel når det kommer til de smertestillende virkninger som når det handler om den behagelige og lettere euforiserende rus man hensættes i ved indtag. Og derfor er det utroligt nemt at blive afhængig af denne type medicin.

Hvad stiller jeg op med min misbrugsramte pårørende?

Bor du sammen med en person, som igennem et længere stykke tid har udviklet et overforbrug af receptpligtig medicin – for eksempel opioider? Så er det forståeligt hvis du er i vildrede.

Det kan nemlig godt være rigtig svært at skulle konfrontere en misbruger med vedkommendes problem. Især fordi vedkommende sikkert hårdnakket vil påstå at der ikke er tale om et problem. En stor del af misbrugets anatomi er nemlig benægtelse og selvbedrag, hvilket bærer en del af skylden for at afhængigheden for alvor kan bide sig fast. Og derfor bør du opsøge hjælp fra professionelt hold hvis du vil din kæreste eller ægtefælles misbrug til livs på effektiv vis.

Hos Behandlingscenter Stien tilbydes misbrugsbehandling efter Minnesota modellen. Behandlingscenter Stien er blandt de behandlingscentre i Danmark med den højeste succesrate når det handler om behandling af pillemisbrug – læs mere på https://behandlingscenter-stien.dk

 

Flere Nyheder