Varige effekter af alkoholmisbrug

31 maj 2021
Astrid Pedersen

Er du begyndt at drikke i hverdagen? Så bør du være ekstra opmærksom på din krops signaler. Et dagligt forbrug af alkohol kan nemlig skade både din krop og din hjerne.

Hvad gør alkohol ved kroppen?

Når du indtager alkohol vil du for det meste kunne mærke en let eufori ledsaget af en snurren i kroppen, måske ekstra varme, og eventuelt fulgt op af forringet balance evne.

Samtidig vil du miste nogle af dine hæmninger i forbindelse med rusen. På et tidspunkt efter en lang aften med alkohol vil du kunne risikere at blive syg og kaste op. Og så kender de fleste vist til de ulidelige tømmermænd med dunkende hovedpine, kvalme og generel uoplagthed som skyldes dehydrering og forgiftning af kroppen.

Hvis du kun indtager alkohol en gang imellem vil de skader du udretter på kroppen og på hjernen kunne regenereres. Men et solidt dagligt indtag af alkohol kan give uoprettelige skader på de indre organer og på din hjerne.

Ved at drikke to til tre genstande på en dag øger du for eksempel risikoen for varig leverskade. Alkoholmisbrug kan medføre op til flere sygdomme i hjernen og i nervesystemet, og du risikerer varig nedsættelse af dine kognitive evner samt decideret personligheds ændring.

Der ud over løber du risikoen for at udvikle leverbetændelse eller skrumpelever og betændelse i bugspytkirtlen samt forhøjet blodtryk, kræft og farlige indre blødninger i dine fordøjelses organer. Og så er du særligt udsat for infektioner når kroppen er svækket af et højt alkohol forbrug.

Hvordan kommer jeg ud af mit alkoholmisbrug?

Er du havenet i en ond cirkel af alkoholisme bør du opsøge professionel hjælp til afvænning. Det kan nemlig være meget farligt selv at forsøge sig med at lægge flasken på hylden. Læs mere om afrusning og alkoholbehandling hos Behandlingscenter Søby Park på behandlingscentersoebypark.dk.

Flere Nyheder